A negatív elme hatásai 1. rész

 

Sohasem szabad elfelejteni, hogy mindannyian tiszta lelkek vagyunk, még akkor is, ha ilyen vagy olyan átmeneti befedettség alatt állunk. Ennek elméleti megértése azonban nem mindig oldja meg a hétköznapi problémákat, melyeket az elménk feltételekhez kötött természete hoz létre, vagy azokat a problémákat, melyeket a kapcsolatainkban, a kommunikációnkban tapasztalunk a negatív mentális kondicionáltságunk miatt. Első körben foglalkozzunk azzal, hogy milyen hatással vannak ránk a saját elménk negatív berögződései.

Számtalan élethelyzet van, amit kudarcnak vagy negatív eseménynek élünk meg, és ezek bizonyára objektíven szemlélve is azok. A negatív elme ilyenkor kétféle módon szokott reagálni: vagy beleilleszkedik az áldozat szerepébe, és másokat okol a szenvedései miatt, vagy pedig agresszorrá válik, és másokra vetíti ki negatív érzelmeit, mert úgy érzi, így mentheti meg az önbecsülését. Természetesen mindkét eset problémát jelenthet, azzal a különbséggel, hogy az első esetben az illető szenvedésének a középpontjában ő maga áll, míg a környezete csak járulékosan szenved a mártírságától. A második esetben, az agresszor esetében elsősorban a környezet szenved, mivel rajtuk tölti ki a frusztrációját, míg ő saját magában elnyomja a szenvedést, és valamiféle elégtételt érez, amikor másokat bánt. Ő inkább tudat alatt éli meg a szenvedést, amit közvetve önmagának okoz, de ezt nem hajlandó elismerni és felismerni.

Foglalkozzunk most az első esettel. A negatív elme hajlamos felerősíteni a félelmeinket és azoktól vezérelve védekező döntésekre sarkall bennünket, melyekről akár közben vagy utólag is tudjuk, hogy nem voltak helyesek, nem szolgálták a valódi érdekünket. Időnként már a döntés meghozatala előtt is érezzük a félelmet, és végül nem cselekszünk meg bizonyos dolgot, mert nem merjük. A ragaszkodás és ellenszenv ugyanilyen erőteljes érzelmek, melyek szenvedést tudnak okozni. A ragaszkodásunk alapján hozott döntések esetében gyakran az azonnali érdeket vagy kielégülést helyezzük előtérbe a hosszú távúval szemben, és sokszor a függőségeink alapján hozunk döntéseket. A ragaszkodás természetesen az ellenszenv ellentétpárja, vagyis sok esetben bizonyos dolgok elől menekülünk bele egy látszólag biztonságot és kielégülést adó függőségbe. A függőségek által motivált döntéseket sokszor a gyengeségünk hatására hozzuk meg. 

Egy másik probléma, amit a negatív elme okozhat, az önbizalom vagy általában a hit hiánya. Ha nem bízunk abban, hogy el fogunk érni egy általunk kitűzött célt, akkor vagy a saját képességeinkben és kitartásunkban kételkedünk, vagy látszólag objektív akadályok jelenlétét vizualizáljuk. Természetesen egy akadály felbukkanásakor is fontos az, hogy miként viszonyulunk hozzá. Ha fenntartjuk a hitünket, akkor megoldandó feladatnak tekintjük, viszont ha a hitünk nem elég mély, akkor egy biztos kifogásként is kezelhetjük, melyre ráfogjuk a kudarcunkat. 

A negatív elme tehát a kudarcra és a feladásra predestinál bennünket, és bár lehet, hogy vannak körülöttünk olyan emberek, akik igyekszenek motiválni bennünket a sikerre és a pozitív látásmódra, de ha látják, hogy makacsul ragaszkodunk a negatív kondicionáltságunkhoz, akkor hajlamosak lesznek feladni és legyinteni. Ekkor egyedül maradunk a harcunkban vagy a kudarcunkban. Egy fontos konklúziót érdemes megjegyezni: az elménk kontrollálása és a negatív kondicionáltság feloldása elsősorban személyes felelősségünk, és senki más nem tudja és nem is fogja megtenni helyettünk. 

Gauranga Das
Latest posts by Gauranga Das (see all)

Ez is érdekelhet...

A negatív elme hatásai 1. rész

| Gauranga Das
0