A kritikus tömeg – belső alkímia

Sok kicsi sokra megy – tartja igen helyesen a népi bölcsesség, és semmire sem igazabb ez, mint a jógagyakorlásra. A jógaórákon éveken át van szerencséje a tanárnak megfigyelni a gyakorlók fejlődését, sok áttörésnek is boldog tanúja lehetünk. Az ilyen sikereknek még jobban örül az ember, mint a sajátjának. Épp a mai napon lehettem tanúja, hogy egy évek óta szorgalmasan gyakorló, és immár maga is tanárrá avanzsált tanitványom egyedül kézen áll, és onnan segítség nélkül leereszkedik hidba. Nagy dolog? Attól függ, honnan nézzük, kívülről talán lényegtelennek tűnhet, de belül forradalmi változások kezdeteivé válhatnak az ilyen sikerek.

 

Elmondom, hogy ki az, aki valóban képes áttörést, illetve sorozatos áttöréseket elérni a gyakorlás során: az aki Gyakorol. Nem csak hetente egyszer, vagy kétszer, hanem rendszeresen, azaz mindennap (illetve az Ashtanga jóga rendszerében ászanákat heti hat napon, egy pihenővel). Ha túl ritkán gyakorolunk, akkor az apró kis fejlődések nem tudnak összeadódni, és egy magasabb szintre emelni minket a fejlődésben. Ha minden nap csak egy milliméterrel jutunk mélyebbre egy ászanában, az egy hét alatt már kb. fél centiméter, egy hónap alatt már 2 cm, fél év alatt több mint 10 cm. Ez csak így működik, nincsenek gyors eredmények. Még ha valaki a legkötöttebb testtel is, de megingathatatlan elszántsággal és kitartással veti magát a gyakorlásba, amelynek egy-egy alkalommal azonban nem szabad túl intenzivnek lennie, akkor az eredmények nem is maradnak el. És ami a legfontosabb, ez az attitüd úgy átitatja az embert, hogy az élet minden más területén is megjelenik, és segit egyről a kettőre jutni, és ez megerősiti az önbizalmat, egyfajta pozitiv spirálba kényszeriti életünk folyását. Ez a gyakorlás mélyebb értelme, amely jócskán túlmutat a puszta fizikai eredményeken, valód belső változások elinditója.

Aki csak hetente-kéthetente, illetve rendszertelenül gyakorol, az tudat alatt lemond a valódi fejlődés lehetőségéről, és csak a belső frusztrációját növeli. Fék-gáz, fék-gáz, igy müködik az ilyen gyakorlás. Amit estére felépitettek, reggelre leomlik, azaz amennyi fejlődést sikerül egy adott gyakorlás alkalmával elérni, az pont elvész a következő alkalomra, amikor is újra a kezdő körben találja magát az ilyen gyakorló. Voltaképpen ehhez a tipusú gyakorláshoz hosszú távon aránytalanul sok akaraterő szükségeltetik, mivel elmaradnak a természetesnek számitó áttörések és az ezzel járó sikerélmény. Mivel a jógagyakorlás a személyiségbe kódolt, rejtőzködő akadályokat is hivatott megszüntetni,  az nem elégséges gyakorlás pont a forditottját éri el, és a negativ vonásokat éppen hogy elmélyiti, megerősitve a gyakorlót a kudarcaiba vetett hitben. Ez egy negativ spirál.

Balsors, akit régen tép. A magyar embereknek amúgy is meghatározó jellemzője a pesszimizmus, ezt minden statisztika és kutatás alátámasztja. De ha van is ilyen hajlamunk, ez nem jelenti azt, hogy vereségre lennénk itélve az életben. A negativ spirálból is van kiút, kitörési lehetőség. Az első lépés a tudatos felismerés, az egész folyamat megértése, az erős elhatározás, és a következetes végrehajtás. Olyan könnyü, és mégis, ez a legnehezebb: felelősséget vállalni a saját boldogulásunkért, ahelyett hogy magunkba roskadva a gonosz külvilágot okolnánk. Mit lehet ehhez még hozzátenni?

A jógaszőnyeged vár!

mat.jpg

Pórffy Csaba
Latest posts by Pórffy Csaba (see all)

Ez is érdekelhet...

A kritikus tömeg – belső alkímia

| Pórffy Csaba
0