A jóga első lépése: élj a lehető legkisebb erőszakkal, légy vegetáriánus

bocik-300x169Néhány perce “találkoztam” az alábbi videóval, s nem bírtam megállni, hogy ne írjak egy rövid “szösszenetet” az erőszak-nélküliség fontosságáról annak ellenére, hogy erről a Jóga-szútra második fejezetében (talán egy év múlva) részletesen is beszélünk majd.

Az erőszak-nélküliség (ahiṁsā) elvének követése a jóga legalapvetőbb előfeltétele. Patañjali a Yoga-sūtra II.30. sūtrában elsőként említi meg ezt az elvet azon követendő értékek között, amelyeket egy yogīnak még azelőtt el kellene fogadnia, hogy az āsanákat, tehát a jógikus testhelyzeteket elkezdi gyakorolni. 

Az erőszak-nélküliség elvének követése gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem teszünk semmi olyat, ami másoknak fizikailag, mentálisan, vagy érzelmi szinten fájdalmat okoz, vagy amivel megzavarunk másokat. E kategóriába tartozik az is, hogy nem akadályozzuk senkinek a lelki életben, a transzcendentális törekvéseiben való haladását. Ebben a világban bizonyos mértékű erőszak persze mindig jelen van, s nem küszöbölhetjük ki teljesen, de törekednünk kell a lehető legkisebb erőszak elvének követésére.

nyusziEzt az elvet a jógaszentírások szerint leghatékonyabban a táplálkozási szokásaink módosításával tudjuk alkalmazni. Könnyen belátható, hogy világunkban elegendő mennyiségű gabonaféle, gyümölcs és tejtermék áll a rendelkezésünkre, így az ember ha teheti, mondjon le az állatok elpusztításából származó ételek fogyasztásáról, s táplálékát válassza inkább a jóság minőségében lévő (sattvikus) ételek közül. Az ilyen életmód, ha engedjük, szelídebbé teszi természetünket is, s szép lassan az emberekkel való kapcsolatainkban is egyre finomabbá tudunk válni.

Az erőszak-nélküliség alapelvének követéséhez az is hozzá tartozik, hogy az önmagunk ellen elkövetett erőszaktól (a dohányzástól, az alkohol, serkentő és kábítószerek fogyasztásától stb.) is tartózkodunk. A jógahagyományok hiteles képviselői szerint az ahiṁsā elvének követése elengedhetetlen ahhoz, hogy a jóga valamennyi területén igazán eredményesek legyünk.

A most következő videó segít a vegetáriánussá váláshoz szükséges elhatározást meghozni, ha még ez nem fogalmazódott volna meg benned. A képek sokkolók, de a szokásoktól eltérően gyengébb idegzetűeknek is ajánlom.

om tat sat

 
Gaura Krisna Dásza

Ez is érdekelhet...

A jóga első lépése: élj a lehető legkisebb erőszakkal, légy vegetáriánus

| Gaura Krisna Dásza
0