A jó jógaoktató 9 tulajdonsága, avagy hogyan találj magadnak megfelelő oktatót?

Ahogy a jóga egyre népszerűbb lesz, egyre több fajta jön létre, rengeteg stílus, rengeteg stúdió – ember legyen a talpán, aki ki tudja magának válogatni a megfelelőt. Azoknak, akik még sosem jógáztak, nehéz eldönteni, hol is kezdjék: milyen egy jó jógaoktató? Létezik-e olyan, hogy valamelyik jóga passzol valakinek a személyiségéhez, vagy testfelépítéséhez?

A jó hír az, hogy ez utóbbira könnyen adhatunk választ: igen, létezik. Sőt, a megfelelő oktatót és stúdiót is ki lehet könnyen választani!

Íme, néhány szempont, amelyek segítenek a választásban:

Milyen a tudása?

Az órán a magabiztos tudású oktatók képesek nemcsak megmutatni, de velősen és általánosan elmagyarázni a pózt, ugyanakkor felhívni a figyelmet a biztonságos gyakorlás szempontjaira. A lényeg, hogy képes legyél fájdalom nélkül is fejlődni. A figyelmes oktatónak arra is van gondja, hogy módosításokat, vagy variációkat mutasson egyes nehezebb pózokban, amelyek segítenek a fejlődésben anélkül, hogy megsérülnél.

Türelmes?

A jó oktató úgy képes kihívások elé állítani és megdolgoztatni téged, hogy mindez örömöt okoz és nem megy át unalmas, kimerítő munkába. Muszáj izzadni, de nem mindegy, hogy az ember közben jól érzi-e magát, vagy elege lesz belőle. A jó tanár mindig megpróbálja kihozni belőled a maximumot, de úgy hogy közben bátorít és nem tántorít el. Ha kérdésed van, az órák előtt és után mindig van rád ideje.

Motivál?

A jóga akkor éri el a legjobb hatást, ha megközelíti a fizikai és mentális határaidat, anélkül, hogy átlépné őket. Az az oktató, aki képes veled megugrani az akadályokat, aranyat ér.

Inspirál?

Egy igazi jógaóra végén feldobottnak, jókedvűnek érzi magát az ember. Általában az órának van egy vezérfonala, mint az erő, a türelem, vagy a hajlékonyság. A jógát az teszi egyedülállóvá, hogy utána igazán életben vagy, tudatos vagy, szinte vibrálsz. Összekapcsolja a testedet és az elmédet. A jó jógaóra kihat az életedre is.

Őszinte?

Mindannyian ismerjük azt a bizonyos sztereotip jógás hangot – nevetséges, elnyújtott, néha affektáló hang, ami inkább késztet arra, hogy elnevesd magad, mintsem belehelyezkedj a pózba. Az autentikus oktató saját maga marad az óráján is, is az óráján kívül is. Nincsenek felvett maszkjai, hanghordozása, egyszerű és természetes. Kevés jógazsargont használ és megpróbálja emberi szemszögből szólni a jógázókhoz. Az autentikus jógaoktató személyiségét beragyogja a termet, képes kapcsolatot teremteni veled. Az igazi tanár őszinte veled; magabiztosan vezet téged és azt is elmondja, ha valamit rosszul csinálsz. Ugyanakkor a jó jógaoktató szerény, nem rejti el a saját gyengeségét, vagy sebezhetőségét. Nem játssza meg, hogy tökéletes, vagy felsőbbrendű. Mert nem is az.

Következetes?

Ha az oktató felkészülten és magabiztosan érkezik órát tartani, azt oktatja, amit szeret csinálni, következetesen tartja az órákat, az órákon belül is lennie kell egy logikus következetes rendszernek és neked is fejlődnöd kell, óráról órára.

Megerősít?

A jó jógaoktató támogat és örül a fejlődésednek. A jóga segítségével jól érezheted magad az összes tökéletlenségeddel, hibáddal együtt. Általános félreértelmezése a jógának, hogy mindig jó érzést ad és mindig sikerélményt. Igazából a jóga kihozza belőled, ami benned van: a frusztrációt is, az agresszivitást is, de felkeltheti benned a boldogságot, vagy gondtalanság érzését is. A jógával azt is megtanulhatod, hogy hogyan értelmezd az érzéseidet, hogyan viszonyulj magadhoz, vagyis: megtanulhatsz egy csomó mindent magadról. Az erős oktató segít szembenézned saját magaddal, de hagyja, hogy magad csináld és nem lépi meg helyetted, amit meg kell lépned.

Hatékony?

Az egyik legfontosabb, hogy az óra miattad van. Magad miatt vegyél részt rajta. A pózok általában maguk is örömet okoznak, de inspirálnak, hogy az életedben is megtegyél dolgokat. Ha nem segít teljes életet élned, akkor miért jársz?

Képzett?

A jógában nincsenek egységes strandardok, aminek mindenkinek meg kell felelnie; országonként és stúdiónként is változhat a képzési rendszer, amin az oktatók részt vesznek. Ugyanakkor valamilyen papírral Magyarországon is rendelkeznie kell az oktatóknak, ennek nézz utána, kérdezz rá! Nézd meg az oktató honlapján az önéletrajzát, vagy kérdezd meg őt magát, hogy hol, kinél végzett! Ezek az információk segítenek eldönteni, hogy az illetőt alkalmasnak gondolod-e, vagy sem. De a legjobb módszer mégis az, hogy egyszerűen menj el az általad szimpatikusnak vélt oktató órájára. Tapasztald meg magad!

Ábrahám Kata

Ez is érdekelhet...

A jó jógaoktató 9 tulajdonsága, avagy hogyan találj magadnak megfelelő oktatót?

| Ábrahám Kata
0