A gyulladás csökkentő diéta!

proteinNa, ez lett a Kutir oldalával kapcsolatos új évi fogadalmam, mármint az, hogy a régebbi elmaradásaimat behozom. Ezt a diétát már annyiszor terveztem megosztani, mert nekünk nyugatiaknak, talán ez az egyik leghatékonyabb Ájurvédikus rövid kúra, amit tehetünk magunkért, de eddig még nem sikerült leírnom.

Tehát, amennyiben 3 napig nem eszünk fehérjét, és pluszban még kalciumot is viszünk be, minden gyulladás elmulasztható!

Természetesen, régóta fennálló, vagy krónikus gyulladás esetén, ezt ismételni kell, de már az első 3 nap után ég és föld a különbség! Ilyen esetekben az Ájurvédában 6 ismétlést ajánlanak, heti ismétléssel, majd lekövető fázisban havi 1 ismétlést. Ezek természetesen 3 egymást követő napok legyenek.

Egyébként a hatás mechanizmusa ennek a kúrának az, hogy amikor nincs fehérje bevitel szervezetünk a többlet kalciumot megpróbálja beépíteni a csontszerkezetbe. De ez csak 3 nap után szokott neki sikerülni. Mert egyébként a fehérje feldolgozásához szervezetünk a már beépült kalciumból használ fel, de amikor nincs fehérje bevitel, de van többlet kalcium, azt az első 3 napban keringteti a szervezetünkbe, és az így mindenhová eljut.

Kalciumilag reggel-este 500-500 milligramm az ajánlott bevitel.

A fehérje szempontjából, meg az abszolút minimum az irányadó elv. Az állati, és a növényi fehérjét is kerüljük. Természetesen szinte mindenben van fehérje, de amennyiben nem lépjük át a 15 gramm fehérjét / 100 gramm tömeghez viszonyítva, a kúra működik.

Így íme egy iránymutató felsorolás az alacsony fehérje tartalmú, eme kúrával kompatibilis ételekből:

  • Gumók és gyökér félék: Krumpli, répa, zeller, cékla, karalábé, retek és hagyma.
  • Tökfélék: Sütő és főző tök, édesburgonya, padlizsán és cukkini.
  • Karfiol, paradicsom és paprika.
  • Gyümölcsök kivéve banán és avokádó.
  • Gabonafélék: Rizs (fehér), árpa, hajdina és köles.
  • Olajak: Olíva, szezám, repce, napraforgó, stb…

Egyébként a tűz alkatú delikvenseknek, amúgy is ajánlott ezt a kúrát betartani havonta egyszer. És közvetetten ez a gyulladás csökkentő beavatkozás egy csomó másra is kihat, hiszen minden túl működés, minden más túlműködést is fokoz.

Tehát a gyulladás csökkentés jótét módon hat a gyomorsav túltengésre, a magsasvérnyomásra, a stressz hormon többletre, stb…

Meg hát mi nyugaton amúgy is túl sok fehérjét fogyasztunk, szóval ártani nem árt.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

A gyulladás csökkentő diéta!

| Baktai Ádám
0