A fordított pózok célja

A fordított testhelyzetek szemlélete a jógában kicsit eltér a megszokottól: fiziológiai szempontból lehetőséget jelent arra, hogy más nézőpontból lássuk a dolgokat. Érzelmi szempontból a medence energiáját (a kreativitás és személyes erő energiáját) a szív felé vezeti, segítve önmagunk felfedezését, és belső fejlődésünket. Fizikai szempontból stimulálja az immun- és az endokrin rendszert, ezzel erősíti és táplálja az agyat és a belső szerveket. A helyesen végzett fordított pózok ellazítják a nyakat és a gerincet is.

A Sirsasana-t (fejállás) és a Sarvangasana-t (vállállás) számtalan jótékony hatása miatt az ászanák királyának és királynőjének tartják. A fejállás fejleszti cselekvőképességünket (erősíti a tűz elemet), és növeli a kreativitásunkat (levegő elem). A vállállás segít a megnyugvásban (víz elem), és hogy két lábbal álljunk a földön (föld elem). A fejállás éberré tesz, míg a vállállás megnyugtat és befogadóvá tesz.

Ha eddig kerülted ezeket a testhelyzeteket, mert féltél tőlük, itt az idő, hogy felülbíráld ezt az elhatározásodat. Ha elég erős vagy, egy tapasztalt tanár segítségével biztonságosan végrehajthatod ezeket az ászanákat. Ha úgy érzed, nem vagy még elég erős, kérj tanácsot a tanárodtól, hogy melyik ászanákkal készítheted elő a fordított testhelyzeteket.

Kis időbe biztos beletelik, míg a fejállás és a vállállás helyes gyakorlását kialakítod, de légy türelmes magaddal, használd ki az időt, hogy tökéletesítsd őket. Ha így teszel, egész életedben élvezheted jötékony hatásaikat.

Forrás: Yoga JournalBookmark and Share

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

A fordított pózok célja

| Jóga Magazin
0