A csakrarendszer V. – Vissudha csakra

Visuddha Chakra
(Torokcsakra)

A szívcsakra hidat képez az alsóbb, inkább fizikai energiaközpontok, valamint a felsőbb, metafizikai csakrák között – a legalsó energiaközponttól felfelé haladva az ötödik, a torokcsakra tulajdonképpen az első csakra a spirituális síkon. A torokcsakrához, a visuddha-hoz a kék szín, az éteri könnyedség, valamint a finom vibrálások társíthatók, amelyekről az ősi indiaiak azt gondolták, ez a rezgés áthatja az egész univerzumot. A nyak, a torok, az állak, a száj és a kulcscsont által határolt területen nyugvó torokcsakra a belső igazságunkra rezonál és abban segít, hogy megtaláljuk a világ felé a saját hangunkat. A zene ritmusa, a táncban rejlő kreativitás, az éneklés rezgése, valamint az írásainkon és a beszédünkön keresztüli kommunikációnk, mind-mind ötödik csakrás utak önmagunk kifejezésére.

A visuddha tisztaságot, tisztítást jelent. A test megtisztítása diétán, jógán, meditáción keresztül lehetővé teszi, hogy megnyíljunk és megtapasztaljuk a felsőbb csakrák finomabb aspektusait. Több jógát gyakorló tapasztalta, hogy a gyakoribb vízfogyasztás, illetve a dohány-, valamint tejtermékek elhagyása ellazítja a nyakat, a vállakat és tisztítja a hangunkat. A hang önmagában is tisztít. Gondolj csak arra milyen érzés a mantrák ismétlése, a hangos versolvasás, vagy a kedvenc zeneszámaink éneklése: tapasztalhatod, hogy a rezgés és a ritmus miként befolyásolja pozitívan a testet, egészen mélyre hatóan, sejtszintig.

A torokcsakra energiahiányos állapota a nyak és a vállak merevségéhez, fogcsikorgatáshoz, az állkapocs deformitásához, torokgyengeséghez, illetve a torok betegségeihez, alulműködő pajzsmirigyhez és gyakori hallgatáshoz, a beszédtől való félelemhez vezethet. A túl sok beszéd, a hallgatásra való képtelenség, hallászavarok, a dadogás és a túlműködő pajzsmirigy túlzottan energetizált torokcsakrára utalhat. A „tünetektől” függően, különböző nyaknyújtó, és vállnyitó gyakorlatok segíthetik az ötödik csakra egyensúlyának helyreállítását. Ilyen ászana például a tevepóz (ustrasana), a híd (setu bandha sarvangasana), a gyertyatartás (sarvangasana), valamint az ekepóz (halasana).

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

A csakrarendszer V. – Vissudha csakra

| Jóga Magazin
0