Vegán, gluténmentes crumble (morzsasüti) – a 10 perces süti


Szűcs Orsolya

Szűcs Orsolya

Mióta jógázom, rengeteg pozitív irányú testi és lelki változást tapasztalok magamon, ezért szeretném oktatóként megismertetni a jógát minél több emberrel. Legnagyobb élményem oktatás során, amikor látom a pozitív változásokat a jógásokon, illetve ha segíthetek valakinek átlendülni a saját maga felállított korlátain.

Kislányunk, Lola, egy kicsit megváltoztatta a jógához való viszonyomat, a terhességem alatt és közvetlen a szülés után gyakorlásaim kevésbé voltak intenzívek. Lassan kezdek visszaállni a régi gyakorlási rendszeremhez. Ennek egyik állomása a babás agni jóga, amit Lolával együtt tartok, de igyekszem időt szakítani az egyedüli gyakorlásra is, mert számomra az az “igazi” jóga 🙂
Szűcs Orsolya

Az internetes szakácskönyvek tele vannak a crumble avagy a morzsasüti több tucat változatával, én nemrég láttam egy ilyen receptmegosztást az egyik közösségi oldalon. Egyszerűsége miatt egyből megtetszett, de az alapanyagok között voltak olyanok, amiket én nem szoktam használni. Nem tartott sokáig, amíg átalakítottam a receptet, és így elkészítettem a vegán, gluténmentes morzsasütit, aminek természetesen ez az egészséges verziója is korlátlanul variálható tovább.

Nekem azért is az egyik kedvencem, mert egyrészt, a sütést leszámítva 10 perc alatt kész :-), másrészt az hozzávalók variálásával egészségesebbé tehető. Ha például mandulaliszttel és/vagy dióliszttel készítem, kitűnő fehérjeforrás, ha mákot teszek bele, vas, kálcium és magnézium tartalma van. 

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt (mandula, amaránt, zabpehely, gesztenye, bármilyen jó)
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 10 dkg kókuszvirág vagy nádcukor
  • 8-10 deka egyéb adalék ízlés szerint; mazsola, darált dió, mogyoró, mák, fahéj, kókusz-chips (ami illik a liszthez és a gyümölcshöz)
  • idénygyümölcs; alma, szilva, körte, nyáron piros gyümölcsök, egres, meggy, stb.

Kedvelt párosítások: a gesztenyeliszthez nagyon jól illik a fahéj és a szilva, az almához, körtéhez a jól illik bármelyik liszt és a fahéj, az almához jól illik a mák…

Elkészítés:

Morzsoljunk össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a cukrot, kókuszzsírt és az egyéb adalékokat. Kizsírozott tortaformába vagy kisebb tepsibe daraboljuk fel a gyümölcsöt, majd morzsoljuk rá a tésztánkat. 30 percig süssük előmelegített sütőben alufóliával lefedve, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk még 5 percig.

Jó étvágyat!

Ha van különleges crumble (morzsasüti) recepted, oszd meg velünk!

 

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vegán, gluténmentes crumble (morzsasüti) – a 10 perces süti

| Szűcs Orsolya
0