Találd meg a saját utad!

Jóga Magazin
Jóga Magazin

Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Hogy lehet, hogy ahány szakértő, annyi megközelítés? Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy azok az ősi szövegek, melyeken a modern technikák alapulnak, igen rövidek. Patanjali a Jóga szútráiban például azt mondja, hogy a kilégzés hosszabbítása segít visszafogni az elme háborgásait, de nem ad semmiféle részletes módszert, hogy hogyan is csináljuk.

“Különböző emberek különbözőképpen értelmezik ezeket a tömör sorokat, majd ennek az értelmezésnek az alapján gyakorolnak” mondja a Kripalu tradíció Yoganandja. “A jógának hatalmas ereje van, így az emberek érzik a hatását, bármilyen módszerrel is gyakorolják. Valaki azt mondja, ‘így meg így gyakoroltam, és működött, tehát így a helyes,’ de valaki más meg azt mondja, ‘én teljesen másképp csináltam, és működött, tehát így a helyes.’ És mivel egyik sem tudja meggyőzni a másikat, és mivel mindkettőnek tapasztalat erősíti a hitét, mennek és alapítanak két külön iskolát. Teljesen magától értetődő, hogy senki nem ért egyet. Hiszen mindenki tapasztalata más.”

Nyugaton olyan tanárokat is találhatsz, akik arra intenek, légy óvatos a hagyományos pránajáma gyakorlatokkal. Azt mondják, ha a tanítvány nem elég felkészült, a klasszikus légzésminták eltorzítják a természetes és szerves légzésmintákat, és egy merev és túlkontrollált létbe kényszerítenek bele.

“A legtöbb ember nagyon sok gátat és elfojtást hoz magával a jógagyakorlásába. Ha rögtön bevezetjük az ellenőrzött légzést, ez csak még jobban konkretizálja ezeket a gátakat “mondja Donna Farhi jógaoktató, A légzőkönyv (The Breathing Book, Henry Holt Kiadó, 1996) szerzője. “Azt gondolom, nagyon fontos, hogy előbb eltávolítsuk ezeket a gátakat és visszatartó mechanizmusokat és feltárjuk azt a természetes légzést, ami születésünktől fogva megillet bennünket. És ezután nagyon érdekes lesz a prána finom mozgását figyelni a pránajáma gyakorlatokban. De általában ez az ellenőrzött gyakorlás túl gyorsan kerül bevezetésre és gyakran csak összezavarja a légzésvisszatartást mozgató tudattalan erőket.” Ha összehasonlítjuk ezeket a nézeteket, a sokféle nézőpont azt a nyugtalanító, de egyúttal inspiráló következtetést rejti magában, hogy valószínűleg nincs egy igaz út a pránajáma ajándékaihoz. A tanáraink hozzáértő irányítása sokat segíthet, de használnunk kell saját tapasztalatainkat és ítélőképességünket, hogy megítéljük, melyik a számunkra legmegfelelőbb módszer. Mindenkinek magának kell eldönteni melyik módszer vezet legközelebb a jóga végső ajándékához: ahhoz a könnyedséghez, egyensúlyhoz és belső csendhez, amely segít belelátni az élet szívébe.

Eredeti szöveg: Claudia Cummins
Forrás: Yoga JournalBookmark and Share

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Találd meg a saját utad!

| Jóga Magazin
0