‘Sankalpa – szankalpa: szándék, elhatározás, cél’


Pórffy Csaba

Pórffy Csaba

Több mint 15 év jóga és 20 év harcmüvészet gyakorlással a hátam mögött immár nyolcadik éve foglalkozom jógaoktatással. Tanitottam Németországban illetve az USA-ban is. Magyarországon elsők között kezdtem el a jóga évezredes tudását a fittness világában is terjeszteni. Az órákon egyaránt fontos szerepet kap a tartásjavitás, a stressz oldása fizikai és pszichés szinten egyaránt, illetve a mély és pihentető relaxáció. Egy 60-90 perces óra szisztematikusan átmozgatja a testet, kioldja a feszültséget jellegzetes testrészekből (csipő. medence, derék, nyaki terület), ezáltal biztositva a helyes testtartást, amelyben az életerő optimálisan áramolva feltölti az egész testet, erővel és rugalmassággal ajándékoz meg. A légzőgyakorlatok átszellőztetik a tüdőt, oxigénnel töltik fel a sejteket, beinditják a méregtelenitést az egyes szervekben és szövetekben egészen a sejtek szintjéig. A meditáció állapotában az elme megnyugszik, a gondolatok folytonos áramlása megáll, és egy magasabb tudatállapotba kerülve átélhetjük a tökéletes lelki békét és belső nyugalmat.

Saját jógastúdiómban szeretettel várok minden gyakorolni, tanulni vágyót, kezdőket és haladókat egyaránt!
Pórffy Csaba

Latest posts by Pórffy Csaba (see all)

Küszöbön az új esztendő, és nem is akárhogyan, két nappal az évváltás előtt egy jó kis újholddal. A Bak jegyében a Hold nem érzi különösen jól magát, sőt, hiszen a poláris Rák jegyének az uralkodó planétája, a Bakban tehát rangvesztést szenved. Mindazonáltal megpróbálhatjuk a legtöbbet, illetve a lehető legjobbat kihozni ebből a konstellációból.

 

Az újhold általánosságban a növekedés, gyarapodás, új dolgokba kezdés időszaka. Az új évben is biztosan sokunkban felmerül a pozitiv változtatás, a fejlődés igénye, sokan ilyenkor tesznek fogadalmakat, amelyek aztán vagy betartásra kerülnek, vagy sem.

Fogadkozás szerint jobban járunk, ha inkább szankalpát teszünk, azaz kitüzünk egy pozitiv célt az elménkben, és próbáljuk az energiánkat ennek a szolgálatába állitani. Hogy kinek mi a célkitüzése, az nagyon személyre szabott, de általános tanácsként nagyon megszivlelendőnek tartom Paramahamsa Prajnanananda újévre szóló szavait:

“Az idő úgy áramlik, mint egy folyó. A víz a folyóban édes. Ha ezt a vizet nem használjuk, végül visszaáramlik az óceánba és sóssá válik. Az idő értékes és nem vár senkire. Ha nem használjuk ki az alkalmat, ki fog csúszni a kezünkből. A mi szeretett Sri Gurudev-ünk gyakran mondta: „A lehetőséget nem szabad elszalasztani, mert lehet, hogy soha nem tér vissza.” De valójában mit is teszünk minden nap? Az értékes időnket és tehetségünket, az elménket és memóriánkat, habár értékesek, használjuk-e ezeket a fejlődésünkre? Ez az értékes idő nem fog visszajönni újra hozzánk. Visszaáramlik az időtlen szellembe vagy a halál állapotába.

Mi választjuk az életeink és kapcsolataink minőségét. Van szabadságunk, hogy használjuk az Isten adta lehetőségeket azért, hogy az életünket számunkra és mások számára is hasznossá tegyük. Sajnos sokan közülünk becsmérlik ezt a kincset. Egy szép vers szanszkritul egy gyönyörű hasonlattal írja le az emberi természetet:
sadgunah gunamicchanti doshamicchanti pamarah
makshikah vranamicchanti madhumicchanti bhramarah

„Ahogy a legyek piszkos dolgokra repülnek, és a méhek a méz forrását keresik a virágban, az emberek vétkeik miatt keresik a hibákat másokban, míg a nemes és jó emberek mindig jóságot látnak másokban.”

Gondolkozzunk el a saját életünkön és derítsük ki, hogy milyen emberek vagyunk. Jók vagy rosszak vagyunk-e? Milyen az elménk – légy vagy méh? Másokban hibákat próbálunk keresni vagy jóságot látunk mindenben?

A válaszból majd kiderül, hogy milyen életet élünk. A hibakereső természet egy nagy hiányosság és fel kell számolnunk ezt. Ez egy vírus, ami számos nyomorúságot hozhat az életbe. Jót látni másokban az ajtó ahhoz, hogy mindenben Istent lássuk Ez csak akkor lehetséges, amikor jóvá válunk és jót cselekszünk másokkal.

Ebben az évben, 2017. január 5-től 2018. január 5-ig, a mi nagyszerű Gurudev Paramahamsa Yogananandajink születésének 125. évfordulóját fogjuk ünnepelni, aki mindig hangsúlyozta, hogy szabadnak kell lennünk a hibakereséstől. Ennek az évnek a kezdetével át kell alakítanunk az életünket.

Kezdjük ezt az újévet a szeretet és együttérzés új fényével, a jót látni és jót cselekedni új megértésével. Legyen ez az újév az életünk fordulópontja. Használjuk mindannyian az értékes időnket ahhoz, hogy istenivé tegyük magunkat és végül tegyük ezt a gyönyörű világot igazi paradicsommá.

Kívánok mindannyiótoknak egy sikeres és spirituális Új Évet.

Szeretettel
Prajnanananda”

Ez is érdekelhet...

‘Sankalpa – szankalpa: szándék, elhatározás, cél’

| Pórffy Csaba
0