Nyújtsunk, nyújtsunk! De hogyan is? Anatómiai alapok 2.


Nagy Gábor

Nagy Gábor

20 éve gyakorlom és tanulom a hatha jógát (Yesudian, JME, Iyengar rendszer oktatóitól tanulva). 2004-ben kezdtem tanulni és gyakorolni az astanga jógát, 2006-ban végeztem az ETI-ben Természetgyógyász Reflexológusként. 2007-ben szereztem a nemzetközileg elismert hatha jóga oktatói bizonyítványomat az Bálint Jánosnál. Székesfehérváron oktatok jógát.

Több mint 3000 óra oktatási tapasztalattal és több mint 350 óra terápiás jóga gyakorlattal rendelkezem. A Magyar Jóga Társaság oktató tagja vagyok és tagja vagyok a Magyar Jógaoktatók szövetségének is.
Nagy Gábor
 

Jön a második a sorban a miotatikus reflex (proprioceptiv saját reflex). Magyarul nyújtási reflex, egy monoszinaptikus reflex, a legegyszerűbb reflexív, egyetlen szinapszis kapcsolja össze az afferens és az efferens neutront.
Oké, érthetőbben! Lényege, hogy az izom nyújtásra összehúzódással válaszol. Receptora az izomorsó. Ha az izmot megnyújtjuk, az izomorsó (receptor) deformálódik, az érző idegen keresztül bejut az ingerület a gerincvelőbe, ahol átkapcsolódik egy mozgató neuronra és összehúzódásra készteti az izmot (ilyen nyújtási reflex többek között a patella reflex). És, hogy ennek mi köze van a nyújtáshoz, hamarosan kiderül… 🙂

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Nyújtsunk, nyújtsunk! De hogyan is? Anatómiai alapok 2.

| Nagy Gábor
0