Mitől öregszünk?


Gauranga Das

Gauranga Das

Gauranga Das vagyok, 1971-ben születtem. Születési nevem Szücs Gábor. Az Atma Center jógaoktatója vagyok, Agni-jóga és Astanga-jóga órákat tartok. Ha szeretnéd kipróbálni a jógaóráimat, további részleteket az atmacenter.hu honlapon találsz.
Gauranga Das

Latest posts by Gauranga Das (see all)

 desktop-1441133794-5ce311082c2e2bbd6bdb64350c7b2d3008f9de90
A jóga filozófiája szerint az fizikai test az érzékszervek kiszolgálása céljából létezik. A jóga szerint tíz érzékszervvel rendelkezünk: öt cselekvő és öt tudásszerző érzékszervvel. Az öt tudásszerző érzékszerv a látás, hallás, szaglás, ízlelés és a tapintás érzéke. Az öt cselekvőérzékszerv a munkavégzés (kezek), a járás (lábak), a beszéd (száj), a szaporodás (nemi szervek) és az ürítés (végbél) szervei. A jóga filozófia szerint minél több inger éri ezeket az érzékszerveket, és minél többet használjuk őket, annál hamarabb ki fognak merülni. Ezért a jógi az ingerek kizárására törekszik, és arra, hogy minél kevesebbet kelljen használnia az érzékszerveit.
 
Az ászana-gyakorlásban sem az extrém teljesítményre törekszik, hanem az egészsége fenntartása érdekében, túlzások nélkül gyakorolja. A pránájáma és a meditáció gyakorlása már ülőtevékenység, amihez minimális anyagcserére van szükség. Így a jógi lecsökkenti az evését, lelassítja az anyagcseréjét, a légzését, pulzusát, még a testhőmérsékletét is képes lecsökkenteni, és így „standby” üzemmódba kerül, ami a legkedvezőbb a meditációhoz. 
 
Egyes jóga-írások szerint a születésünk pillanatában meg van határozva, hogy hány levegőt vehetünk, mielőtt el kell hagynunk a testünket. Amikor a jógi a kumbhakát (légésvisszatartást) gyakorolja, és lassítja a légzését, akkor ezzel is az élethossza megnyújtását érheti el. Az érzékszervi ingerek és a légzés mellett természetesen fontos tényező a táplálék mennyisége és minősége is.
 
A táplálkozás és a hozzá kapcsolódó anyagcsere-folyamatok célja a testük fenntartása, az érzékszervek kiszolgálása lenne. Mostanában azonban az evés, és főként az egészségtelen ételek túlzott fogyasztása már önmagában is szórakoztató programnak számít. A káros szenvedélyekről nem beszélve, hiszen az alkohol, a drog, a dohányzás és a mértéktelen koffeinfogyasztás sem a hosszú életet hivatott elősegíteni. Persze vannak példák olyanokra, akik ennek ellenére hossző életet éltek meg, de nem biztos, hogy nekünk ilyen jó karmánk van. 
 
Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása véleményem szerint szintén öregíti a sejteket, és akik nagyon sokat esznek belőlük, azok általában a koruknál idősebbnek szoktak látszani. A bőrük megráncosodik, egyenetlen színű lesz, a különböző belső szervi krónikus betegségekről nem is beszélve. A modern tudomány már képes megállapítani a különböző szervek biológiai életkorát, és valószínű, hogy növényi étrend mellett könnyebb konzerválni őket, mint az állati fehérjék túlzott fogyasztásával. 
 
A rossz minőségű ételek túlzott fogyasztása és a káros szenvedélyek mellett még két, illetve három fontos oka van annak, hogy öregszik a szervezetünk. Az egyik a stressz, illetve a képtelenség annak kezelésére, a másik a mozgáshiány, a harmadik pedig az alváshiány. 
 
Ha tehát szeretnéd meghosszabbítani az életedet, akkor az alábbi tanácsok közül igyekezz minél többet követni az életedben!
 
1. Csökkentsd a külső ingereket, az internet előtt töltött időt.
2. Lassítsd a légzésedet, gyakorold a pránájámát.
3. Rendszeresen végezz valamilyen meditációs technikát!
4. Egyél kevesebbet, és inkább a friss, tiszta növényi ételekre koncentrálj.
5. Kerüld a káros szenvedélyeket, a mérgező anyagok bevitelét. 
6. Mozogj és jógázz rendszeresen, de ne merítsd ki magadat!
7. Csökkentsd a stresszforrásokat, és tanuld meg kivezetni a feszültséget, túllépni az idegesítő dolgokon!
8. Minden nap aludj 8-9 órát!

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Mitől öregszünk?

| Gauranga Das
0