Minek állsz ellen?

Jóga Magazin
Jóga Magazin

Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez az önvizsgálat nemcsak a gyakorlásodra vonatkoztatható, hanem átvihető az életed egyéb területeire is.
Amikor azt veszed észre, hogy stagnálsz, leragadtál vagy korlátoz valami – ezek a szavak mind ugyanazt a jelenséget írják le – kérdezd meg magad, minek állsz ellen. Valószínűleg rögtön a választ is tudni fogod: valami változásnak. Talán egy étrendátalakításnak, egy gyakorlásmódosításnak, vagy talán a magánéletedhez, a kapcsolataidhoz, vagy saját magadhoz való viszonyulásodban végbemenő változásnak.
Amint felfedezted az ellenállás területét, engedd át magad az ellenállás érzésének. Milyen érzés ez testileg?
Majd mikor behatoltál az ellenállás területére, kérdezd meg magadtól: „Mit akarsz nekem mondani? Mi is ez az ellenállás? Miért vagy jelen?”

Miután feltetted ezeket a kérdéseket, várj és figyeld meg, mit hoznak a felszínre. Talán egy érzést, talán egy gondolatot, talán egy hitet, vagy éppen egy félelmet.

Folytasd önmagad kérdezését egészen addig, amíg azt érzed, amennyire lehetséges, feltérképezted az ellenállást. Érezd, hogy odafigyelsz rá.

Majd kérdezd meg az ellenállást: „Mi lenne, ha elengednélek?” Figyeld meg, mit hoz ez a felszínre. Majd kérdezd meg magadtól: „Tudnám akarni az elengedést, akár csak egy pillanatig is?” Figyeld meg, mi bukkan fel e kérdés nyomában. Valószínűleg megkönnyebülés, ellazulás – talán egészen pici, talán nagyobb, mint gondolnád.

Az a tapasztalatom, hogy ha a gyakorlásomban jelen van ez az ellenállást vizsgálgató magatartás, valami tényleg elenged. Az ellenállás gyengül. Ahogyan az emberek, úgy a lelkiállapotaid is azt szeretnék, hogy meghallgassák őket. Néha pusztán az, hogy meghallgatod, mit akar az ellenállásod mondani, elég ahhoz, hogy kinyissa neked a kapukat és szabadon engedjen.

Eredeti szöveg: Sally Kempton
Forrás: Yoga Journal

Sally Kempton, más néven Durgananda, író, meditáció oktató és a Dharana Intézet vezetője.


Bookmark and Share

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Minek állsz ellen?

| Jóga Magazin
0