Medvehagyma, az ősi reformeledel

Fehér Eszter

Ki egy üdvhöz köti magát, /a szárnyas létnek oszt halált. /Ki üdvnek röptében csókot ad, /élte - öröklét-pirkadat." Blake sorait idézem, mert ennél frappánsabban, érzékletesebben és lényegretörőbben nehéz lenne kifejeznem magam. Egyébként pedig, ha nem jóga akkor utazás, barátok, könyvek (optimális esetben mindez együtt).

Latest posts by Fehér Eszter (see all)

Zöld ág, medvék, hagymák: mind a tavasz első napsugaraira bújnak elő, hirdetik az életet adó új évszak kezdetét, feltámadást, újrakezdést. Nem véletlenül kora tavasz a megtisztulás, böjtök, kúrák időszaka, amelyeknek szinte elengedhetetlen, és kedvelt kísérője a medvehagyma. A modern táplálkozási szakértők, egészségvédők, bio- és reformélelmiszer forgalmazók évről évre magasabb piedesztára emelik a medvehagymát, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Egyre több fórumon hallhatunk, olvashatunk felhasználási módjairól, nem csupán mint gyógy- vagy fűszernövény, hanem, mint zöldség, amiből kiadós ebédet is főzhetünk, akár az egész családnak. Hiszen amellett, hogy pogácsába szórjuk, vagy leveleit leforrázva gyógyító teaként fogyasztjuk, készíthetünk belőle levest, főzeléket, pesto-t, lasagne-t, risottokat, és rengeteg féle salátát is.

De vajon hogyan jutott ez a félvadnövény a bükkösök, tölgyesek lankáiról a Vásárcsarnokba? Népi hagyományok szerint a medvehagyma elsődleges fogyasztói a barnamedvék voltak, akik a téli álmukból felébredvén ennek a növénynek a segítségével hozzák újra működésbe emésztőrendszerünket, indítják be hibernálódott szervezetük mikroorganizmusait. A mai kutatások csak megerősíteni tudják, hogy bizony a mackók keresve sem találhatnának jobb segítőtársat a tavaszi ébredezéshez. A medvehagyma ugyanis harmonizálja a gyomor-, és bélrendszer működését, kedvezően hat a vérnyomásproblémákra, érrendszeri megbetegedésekre, tisztítja a vért (ez által gyógyítja a krónikus bőrpanaszokat), valamint tisztítja a vesét és a húgyhólyagot is, erősíti az immunrendszert. Mindezek mellett fő hatóanyaga a (fokhagymában is megtalálható) allicin révén baktérium- és gombaölő hatású, serkenti a méreganyagok távozását a szervezetből, így a tavaszi „nagytakarítók”, méregűzők minden évben nagy hasznát veszik.

A gyógyszeripar Európában több helyütt is a veszélyeztetett növények közé sodorta a medvehagymát, tömeges gyűjtése miatt. De a modern orvoslás mellett a népi gyógyászat is ismeri és kedveli ezt a növényt, évszázadok óta különbözőnél különbözőbb panaszok enyhítésére használja. (Erről árulkodik a megnevezésére szolgáló rengeteg tájnyelvi szó, így például: kígyóhagyma, vadfokhagyma, sási-hagyma, sajamás, salamás, sarima, poroszhagyma, stb.). A lombos erdők fái alól begyűjtött növényt a régiek főleg főzetként, orvoslára alkalmazták. A reformkonyha újrafelfedezése viszont rengeteg új és kreatív felhasználási móddal, recepttel kecsegtet. Íme néhány Antal Vali oldaláról: medvehagymás malfatti, medvehagymás lasagne, medvehagyma krémleves. Érdemes kísérletezgetni!

Feltétlenül meg kell említenünk viszont, hogy  a medvehagyma fogyasztása akadályozza a trombociták működését, vagyis a vér megalvadó képességét, így vérzékenység esetén, vagy vérhigítók szedésével együtt csak óvatosan (vagy nem) alkalmazható.

Szerző: Fehér Eszter

 

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Medvehagyma, az ősi reformeledel

| Fehér Eszter
0