Maha Sivaratri…


Baktai Ádám

Baktai Ádám

Védikus pap at Bhakti Kutir
Védikus pap, az indiai kultúrtudományok és gyógymódok szakértője. Szakterületei a védikus terápiás foglalkozások (Védikus asztrológia, Ájurvédikus gyógyászat, Vastu shastra, Hatha Jóga) és az Orientális egészség megőrző foglalkozások (Zen Shiatsu, Taoista Jóga)

Baktai Ádám 1976-ban született. Nagybátyja révén már 2 éves kora óta a keleti kultúra közelében élt. 15 éves korában Indiába került egy tradicionális bentlakásos kolostor-iskolába, ahol 10 évig folytatta tanulmányait. 7 éven keresztül tanított is az iskolában, majd az utolsó 3 évben igazgatóként is szolgálta az iskola intézményét.1995-ben szentelték pappá. Azóta papként, védikus asztrológusként, jóga oktatóként, shiatsu, ájurveda és reiki terapeutaként, valamint vastu shastra tanácsadóként tevékenykedett már Indiába, Angliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Mauritsiuson, a Fidzsi-szigeteken, Dubaiban és most Magyarországon.
Baktai Ádám

oceanofpoisonSivaratri azaz Siva éjszakája, az év egyik legnagyobb Hindu ünnepe.

Természetesen, mint már megszoktátok itt is több verziója létezik a történetnek. De a mi kis Bhakti kultúránkhoz közel álló, jóság minőségű Puránákban a történet így szól:

Az Istenek és a démonok kiköpülték a tejóceánt és a köpülés közben feltörő mérgek az egész univerzumot a megsemmisüléssel fenyegették. Siva megitta a mérget, így a világ megmenekült.

A mérgektől Siva torka kék színűvé vált, ezért is hívják Sivát Nilakanthának, azaz kék nyakúnak. A kezéből lecsöpögő méregből a kígyók és az egyéb csúszó-mászók is fogyasztottak, innentől bírnak ők méreggel. 

Innen ered az a szokás is, hogy a Siva hívők marihuánát is fogyasztanak, szimbólumként, mint ahogyan Siva is elfogyasztotta a tejóceánból feltörő mérget. Vagy legalábbis ezen az éjszakán fogyasztanak némi Thandai-t, egy tejes, mandulás és kannabiszos italt.

A szenvedély kötőerejéhez kapcsolódó írások azt mondják, hogy Siva kedvese megkérdezte Sivát, hogy mely napok és mely rituálék az ő kedvencei. Siva azt válaszolta, hogy az újhold előtti napok, és az amikor hívei egész éjszaka fent maradnak, böjtölnek és bengáliai birs leveleket ajánlanak fel. Ez a nap technikailag minden holdtöltekor megvalósulhat, de mégis a Mágha havi újhold előtti nap a legkedvesebb Sivának, az egész év folyamán.

 

 

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Maha Sivaratri…

| Baktai Ádám
0