Kókuszzsír mindig, minden koron?


Baktai Ádám

Baktai Ádám

Védikus pap at Bhakti Kutir
Védikus pap, az indiai kultúrtudományok és gyógymódok szakértője. Szakterületei a védikus terápiás foglalkozások (Védikus asztrológia, Ájurvédikus gyógyászat, Vastu shastra, Hatha Jóga) és az Orientális egészség megőrző foglalkozások (Zen Shiatsu, Taoista Jóga)

Baktai Ádám 1976-ban született. Nagybátyja révén már 2 éves kora óta a keleti kultúra közelében élt. 15 éves korában Indiába került egy tradicionális bentlakásos kolostor-iskolába, ahol 10 évig folytatta tanulmányait. 7 éven keresztül tanított is az iskolában, majd az utolsó 3 évben igazgatóként is szolgálta az iskola intézményét.1995-ben szentelték pappá. Azóta papként, védikus asztrológusként, jóga oktatóként, shiatsu, ájurveda és reiki terapeutaként, valamint vastu shastra tanácsadóként tevékenykedett már Indiába, Angliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Mauritsiuson, a Fidzsi-szigeteken, Dubaiban és most Magyarországon.
Baktai Ádám

cocnutKb. már 2 éve tervezgetem, hogy meg írom ezt a rövidke kis bejegyzést nektek, de mindig elfelejtettem. De sebaj, hiszen addig végeztem nektek egy csomó kutatást is ebben a témában.

Röviden a sztori annyi, hogy nagy népszerűségnek örvend a kókuszzsír használata nyugaton az egészségtudatos táplálkozásban. De sajna nincs csodaszer, nincs mindenre ható és mindent elmulasztó elixír. Mindennek meg van a használati utasítása, mindennek meg van a Dharmája.

A kókusz tényleg csodaszer, de nem mindenre. A mai nyugati tápanyag, tápérték tekintetében 2 olyan alapanyag van, ami mindent képes pótolni az emberi szervezetben. Az egyik a kókusz, a másik a csicseriborsó. A kókusz olyannyira teljes értékű tápszer, hogy utánpótlás hiányában a második világháborúban infúzióként is alkalmazták a fülöp-szigeteki csatákban, mindkét oldalon.

De mi a kókusz egyik legfőbb tulajdonsága? Az, hogy hűt!

Indiában, ahol azért néha szokott meleg lenni, amint lemegy a nap a kókuszdió árusok is levonulnak, mert ez még egy fennmaradt hétköznapi tudás az ottani berkekben, hogy olyannyira hűt a kókusz, hogy naplemente után még nyáron sem isszák a helyi erők.

Az itteni tél pedig már szinte egy felfoghatatlan tartomány az Ájurvéda tudományában.

Szóval, amint picit hidegebb lesz, ne főzzünk kókuszzsírral, ne kenjük magunkra, ne masszírozzunk vele másokat. Persze hajra még mindig mehet, mert a fejet Ájurvédikus hűteni kell.

Az elmúlt 2 télen viszont volt alkalmam legalább 35-40 embert megkérdezni a téli kókuszzsír használókat, hogy fázósabbak lettek-e, vagy esetleg sikerült is átlagnál többször lebetegedniük, és válasz egybehangzóan igen volt.

Szóval ha jön a tél, és olajazni akarunk, magunkat, másokat vagy egészséges étkezési olaj alternatívát keressünk, ajánlanám a mustármag olajat, aminek a fő Dharmája a melegítés!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

 

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kókuszzsír mindig, minden koron?

| Baktai Ádám
0