Hullapóz (Savászana)


Jóga-szigetek

Jóga-szigetek

A Jóga-szigetek közül az első sziget a Shanti Jóga-sziget 2006 októberében nyitotta meg kapuját a Sivánanda jógatradíció képviseletében.

„Shanti“-azt jelenti „Béke”. Amikor arra gondoltunk, hogy otthont teremtsünk a jóga gyakorlására, a Béke szigetét szerettük volna megteremteni a város forgatagában, ahol mindenki megpihenhet.

Azóta néhány tanítványunk is oktatóvá vált, és a Jóga-sziget szigetcsoporttá nőtte ki magát:

megnyílt a Ganésa, Mitra, Guru, Purusa, Kutír, Madhura, Adhíra, Ísvara Jóga-sziget is.
Jóga-szigetek

Latest posts by Jóga-szigetek (see all)

A hullapóz vagy savászana a relaxáció klasszikus testhelyzete (ászanája), amelyet minden gyakorlás megkezdése előtt, az ászanák között, és a befejező relaxációban alkalmazunk.

A befejező relaxációban a hullapóz valószínűleg sokkal teljesebbé válik, mint a gyakorlás megkezdése előtt, mivel az időközben végrehajtott gyakorlatok alatt az izmok egyre jobban megfeszültek és kinyúltak.

A relaxáció feloldja az izmokban a feszültséget, és pihenést nyújt az egész szervezetnek, ami által az ember olyan felfrissültnek érzi magát, mint egy üdítő éjszakai alvás után. Ez végigkíséri egész napi tevékenységét, és arra is megtanítja, hogyan őrizze meg energiáját, és hogyan szabaduljon meg az aggodalmaktól és félelmektől.

Kivitelezés

Feküdjünk a hátunkra, lábainkat nyissuk kis terpeszbe, karjainkat is nyissuk hónaljból, és kezeink nézzenek az ég felé! Engedjük bele magunkat a pózba és közben győződjünk meg róla, hogy egész testünk szimmetrikus. Hagyjuk, hogy combjaink, térdeink és lábfejeink kifelé forduljanak! Hunyjuk be szemünket és lélegezzünk mélyeket! Kilégzéssel süllyed a has, belégzéssel emelkedik.

Hasonfekvő Hullapóz (Savászana)

Senior jóga gyakorló

A hasonfekvő ászanákat mindig ebből a pózból indítjuk, illetve ebben pihenünk két ászana között.

Kivitelezés

Feküdjünk a hasunkra! Kezeinkből készítsünk kis párnát, arcunkat erre helyezzük. Engedjük le derekunkat, mellkasunkat, vállainkat! Könyökeinket toljuk kifelé. Nagy lábujjak összeérnek, sarkaink lazán kifelé fordulnak. Mély hasi légzéssel lélegzünk, belégzéssel hasunk a talajnak domborodik, ettől derekunk megemelkedik. Így pihenjünk, amíg légzésünk, szívritmusunk megnyugszik.

Mikor tanuljuk?

Ezt a gyakorlatot a jóga alaptanfolyam első foglalkozásán tanuljuk.

A Hullapóz (Savászana) bejegyzés először a Jóga-sziget jelent meg.

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hullapóz (Savászana)

| Jóga-szigetek
0