Dhanvantari napja, az Ájurvéda Istenének megjelenése a mi világunkban…


Baktai Ádám

Baktai Ádám

Védikus pap at Bhakti Kutir
Védikus pap, az indiai kultúrtudományok és gyógymódok szakértője. Szakterületei a védikus terápiás foglalkozások (Védikus asztrológia, Ájurvédikus gyógyászat, Vastu shastra, Hatha Jóga) és az Orientális egészség megőrző foglalkozások (Zen Shiatsu, Taoista Jóga)

Baktai Ádám 1976-ban született. Nagybátyja révén már 2 éves kora óta a keleti kultúra közelében élt. 15 éves korában Indiába került egy tradicionális bentlakásos kolostor-iskolába, ahol 10 évig folytatta tanulmányait. 7 éven keresztül tanított is az iskolában, majd az utolsó 3 évben igazgatóként is szolgálta az iskola intézményét.1995-ben szentelték pappá. Azóta papként, védikus asztrológusként, jóga oktatóként, shiatsu, ájurveda és reiki terapeutaként, valamint vastu shastra tanácsadóként tevékenykedett már Indiába, Angliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Mauritsiuson, a Fidzsi-szigeteken, Dubaiban és most Magyarországon.
Baktai Ádám

dhanwantariBevallom, sunyi módon beírtam a Kutir honlapján lévő keresőbe, hogy Dhanvantari, hogy rátok eresszek egy régebben megírt, de örök értékű bejegyzést, és mély megdöbbenésemre, csak egy találat volt az egész oldalon.

Szóval, akkor íme egy kis hiánypótlás és némi Védikus történelem:

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban az Istenek és a Démonok elhatározták, hogy kiköpülik a tej óceánt. A köpülés közben mindenféle jóhoz, és rosszhoz, valamint egy csomó melléktermékhez is hozzájutottak, de ez egy másik alkalomhoz illő mese lenne, így, hogy rövidre vágjam a témát, kisvártatva elértek ahhoz a ponthoz, amikor a tejóceán legjavához jutottak, a halhatatlanság nektárjához.

Ezt a nektárt, Maga Dhanvantari, Visnu vagy Krisna egyik formája hozta fel a mélyből, egy edényben, és mivel 4 karja volt, volt még nála egy köteg gyógynövény, a kagyló és az Ájurvéda rendszerének leírása.

Ebben az időben még a Védákban felhalmozott tudást szájról-szájra adták tovább magasztos mesterek, lelkes tanítványaiknak, így sokan azt mondják, hogy maga az Ájurvéda tudománya az első írott szöveg a világon.

Amit, kb. az is alátámaszt, hogy már az első Védavyász által leírott Védában, a Rig Védában is több mint 10 ezer vers szól az Ájurvédáról, ami így az egyik legnagyobb terjedelmű témakör, amit az első Véda felölel.

Szóval idén, 2015-ben, az Ájurvéda létrejöttét és az Ájurvéda Istenének a napját, November 9-én ünnepeljük. Tehát tegyünk valamit az egészségünkért, kezdjünk bele az Ájurvéda tudásának elsajátításába, vagy egy kúrába, vagy „csak” tegyünk egy felajánlást Dhanvantarinak, és biztos, hogy áldás lesz teteinken.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Remélem nem voltam túl Hindu, tudjátok azért néha előjönnek belőlem a vallási fanatizmus hajlamai.

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Dhanvantari napja, az Ájurvéda Istenének megjelenése a mi világunkban…

| Baktai Ádám
0