Dattatréja ötödik Guruja, a tűz…


Baktai Ádám

Baktai Ádám

Védikus pap at Bhakti Kutir
Védikus pap, az indiai kultúrtudományok és gyógymódok szakértője. Szakterületei a védikus terápiás foglalkozások (Védikus asztrológia, Ájurvédikus gyógyászat, Vastu shastra, Hatha Jóga) és az Orientális egészség megőrző foglalkozások (Zen Shiatsu, Taoista Jóga)

Baktai Ádám 1976-ban született. Nagybátyja révén már 2 éves kora óta a keleti kultúra közelében élt. 15 éves korában Indiába került egy tradicionális bentlakásos kolostor-iskolába, ahol 10 évig folytatta tanulmányait. 7 éven keresztül tanított is az iskolában, majd az utolsó 3 évben igazgatóként is szolgálta az iskola intézményét.1995-ben szentelték pappá. Azóta papként, védikus asztrológusként, jóga oktatóként, shiatsu, ájurveda és reiki terapeutaként, valamint vastu shastra tanácsadóként tevékenykedett már Indiába, Angliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Mauritsiuson, a Fidzsi-szigeteken, Dubaiban és most Magyarországon.
Baktai Ádám

Dattatréja többek között azt tanulta meg a negyedik gurujától, a víztől, hogy a stagnálás rossz. Ez előkészítette a terepet az ötödik Guru tanításaihoz, ami nem volt más, mint a tűz.

A tűz fő szimbolikája a változás és átalakítás. Nyers alapanyagokat, főtt ehető ételé. Vasat tiszta és szennyezés mentes acéllá. Szóval nemcsak a változás fontos, hanem a változás adta fejlődés!

De természetesen a tűz rendelkezik pusztító hatással is. Ezt a jógin a kellemetlen, hátráltató elemekkel szemben alkalmazza, hiszen a tűz egy szempontból kegyetlen is, mert mindent eléget, amit belé tesznek.

Itt a Védikus pszichológia egyik alaptézise a mérvadó:

Az egészséges, harmóniában élő ember jól látja magát, valamint a környezetében szereplő személyeket, és helyzeteket. De azok után is, hogy jól látja ezt a 3 területet, ő még mindig nyitott a változásra.

Tehát a jógin él a változás előnyeivel, de a tűz pusztító erejét nem engedi magára és a környezetére, hacsak nem valami kellemetlen hatástól kíván megszabadulni.

És ha már ez az írás sorozat átment egy picit a hindusító, jógin képző üzemmódba, íme egy szép védikus rituálé:

Amikor tüzet gyújtunk, gyertyát, tábor tüzet, bármit, vegyünk ki a már égő tűzből egy kicsi lángot, egy kis papír lappal, vagy egy gyufaszállal és mondjuk el ezt a mantrát.

kravjádam agnim prahinomi dúram

 jamarédzsjo gacshatu ripravaháha (Rig Véda 10.16.9)

Ezzel a mantrával kivesszük a tűzből a tűz olyan elemeit és fajtáit, amivel szemetet lehet égetni, felesleges kacatokat, halott testeket, stb., és marad a tisztító, gyógyító tűz.

Természetesen egy szalonnasütés, grillezés típusú helyzetben ezt a rítust nem alkalmazhatjuk. Valamint, miután ezt a rituálét már egyszer is elvégezted, különleges kapcsolatba kerülsz a tűz elemmel. Így ezt követően a tüzet, lepisilni, szemetet beleszórni, stb. már soha többé nem teheted.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: A sorozat előző része, Dattatréja negyedik guruja, a víz…

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Dattatréja ötödik Guruja, a tűz…

| Baktai Ádám
0