Dattatréja első guruja, a Föld Anya…


Baktai Ádám

Baktai Ádám

Védikus pap at Bhakti Kutir
Védikus pap, az indiai kultúrtudományok és gyógymódok szakértője. Szakterületei a védikus terápiás foglalkozások (Védikus asztrológia, Ájurvédikus gyógyászat, Vastu shastra, Hatha Jóga) és az Orientális egészség megőrző foglalkozások (Zen Shiatsu, Taoista Jóga)

Baktai Ádám 1976-ban született. Nagybátyja révén már 2 éves kora óta a keleti kultúra közelében élt. 15 éves korában Indiába került egy tradicionális bentlakásos kolostor-iskolába, ahol 10 évig folytatta tanulmányait. 7 éven keresztül tanított is az iskolában, majd az utolsó 3 évben igazgatóként is szolgálta az iskola intézményét.1995-ben szentelték pappá. Azóta papként, védikus asztrológusként, jóga oktatóként, shiatsu, ájurveda és reiki terapeutaként, valamint vastu shastra tanácsadóként tevékenykedett már Indiába, Angliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Mauritsiuson, a Fidzsi-szigeteken, Dubaiban és most Magyarországon.
Baktai Ádám

Ott tartottunk, hogy Dattatréja Anaszúja és Atri gyermekeként született le ide a földre.

Egész fiatalon elhagyta otthonát és szüleit és spirituális célú vándorlásba kezdett. A szentírások leírják, hogy főként észak-nyugat Indiát járta körül, valamint a szubkontinens középső területeit barangolta be. 

Az írások úgy tartják, hogy a Karnataka állambéli Gangapurában “világosodott meg”, de sok időt töltött meditációval Gudzsarat államban is a Girnar hegy környékén. Ezalatt az idő alatt, Dattatréja 24 Gurut, vagyis mestert fogadott el. Ezek a tanítók és tanítások az élet mindennapi pillanataiban mutatkoztak meg Dattatréjának. Ezeket a jelenéseket Dattatréja maga mesélt el egy Jadu nevezetű királynak, aki nem volt más, mint az a dinasztia alapítója, amely családba Krisna maga is leszületett.

Dattatréja elsőként a Föld Anyát fogadta el mesterének, akitől az önzetlenséget, a megbocsájtást és a terhek elviselésének képességet tanulta el. Nem véletlen ez a hármas kombináció, hiszen ez a 3 tulajdonság az, ami jellemzi a Jógi viselkedését a mindennapokban. Az ő kapcsolatát magával, valamint a környezetében lévő emberekkel és eseményekkel.

  1. Az önzetlenség az a lencse amin keresztül a Jógi látja magát és a világot. Ő nem ragaszkodik semmihez, és úgymond megengedheti magának az önzetlenséget, hiszen számára a lemondás és a fizikai síkhoz való nemragaszkodás alap elemei létezésének.
  2. A megbocsájtás az, amin keresztül a Jógi kapcsolatot tart másokkal. Hiszen bármilyen sérelem ér minket, amint megtudjuk azt bocsájtani, az a történet már nem fog ránk hatni. Röviden, “Addig vagyunk az áldozatai minden sérelemnek, ameddig azt nem tudjuk megbocsájtani”.
  3. Utoljára, de nem utolsósorban a terhek elviselésének képessége az a hozzáállás, ami a Jógi viselkedés mintáját jellemzi a teendői és feladataival kapcsolatban.
  4. Szóval Dattatréja ezeket a jellemvonásokat tanulta meg a Föld Anyától, aki szintén minden terhet elvisel, amit mi emberek sajnálatos módon rá terhelünk. Sőt kifejezetten megbocsájtó, aki továbbra is ellát bennünket és minden más élőlényt, ragaszkodás nélkül.

De a történet itt nem áll meg, nemcsak Dattatréja tanult a Föld Anyától, hanem a Föld Anya is menedéket kért Dattatréjától, miután felismert, hogy Ő nem más mint a Jó Isten. Hiszen a Védikus kultúrában a Föld Anya a Jó Isten felesége, így egyben mindenki Anyja is, ahogyan a Jó Isten is mindenki Apja.

Ezért sok-sok spirituális ágazatban felébredéskor a Jógik felébredéskor, még az ágyukban leborulnak és elmondanak egy mantrát a Föld Anyának a hálájuk jeléül. Íme egy szép mantra Ő hozzá, ha úgy gondolnánk, hogy belecsempészünk egy kis hálát az ébrenlétünk leges-legelső pillanataiba:

om szvarúpam pramadá rúpam, 
divjábharana bhúsitám
prithivím arcshajé dévim
szarva-loka-dharam dharam

“Felajánlom tiszteletem a Föld Anyának, aki olykor egy csodálatosan felékszerezett hölgy formájában jelenik meg előttünk, és aki fenntart minden élőlényt a rajta termesztett gabonákból.”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Vissza a sorozat előző részéhez, Dattatréja születéséhez!

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Dattatréja első guruja, a Föld Anya…

| Baktai Ádám
0