Dattatréja 9. guruja, a piton…


Baktai Ádám

Baktai Ádám

Védikus pap at Bhakti Kutir
Védikus pap, az indiai kultúrtudományok és gyógymódok szakértője. Szakterületei a védikus terápiás foglalkozások (Védikus asztrológia, Ájurvédikus gyógyászat, Vastu shastra, Hatha Jóga) és az Orientális egészség megőrző foglalkozások (Zen Shiatsu, Taoista Jóga)

Baktai Ádám 1976-ban született. Nagybátyja révén már 2 éves kora óta a keleti kultúra közelében élt. 15 éves korában Indiába került egy tradicionális bentlakásos kolostor-iskolába, ahol 10 évig folytatta tanulmányait. 7 éven keresztül tanított is az iskolában, majd az utolsó 3 évben igazgatóként is szolgálta az iskola intézményét.1995-ben szentelték pappá. Azóta papként, védikus asztrológusként, jóga oktatóként, shiatsu, ájurveda és reiki terapeutaként, valamint vastu shastra tanácsadóként tevékenykedett már Indiába, Angliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Mauritsiuson, a Fidzsi-szigeteken, Dubaiban és most Magyarországon.
Baktai Ádám

Vándorlásai közben Dattatréja egy alkalommal megfigyelt egy hatalmas kígyót, egy pitont. (Indiában őshonos a világ legnagyobb tömegű kígyója a tigris piton is, és a világ leghosszabb kígyófaja a kockás piton is. Tehát Dattatréja valamelyiket a 2 faj közül figyelt meg.)

A piton egy helyben feküdt, és csak akkor mozdult meg, amikor a gondviselés már teljesen mellé irányította a zsákmányát. Ilyenkor körbefonta azt, és szinte mozgás nélkül és erőfeszítés nélkül lenyelte a prédát. Majd így egy helyben fekve meg is emésztette táplálékát. 

Dattatréja ebből arra ébredt rá, hogy a jó Isten akkor is gondoskodik rólunk, amikor mi nem teszünk erőfeszítést arra, hogy túléljük az életet. Így ha az Isteni gondviselésre bízzuk magunkat, akkor is mindig lesz valahogy.

De ehhez az kell, hogy az ember legyen türelmes, és gyakoroljon alázatot minden és mindenki irányában. Hogy lássa azt, hogy ő is része egy körforgásnak és bele tudjon simulni abba a körfogásba, anélkül, hogy zavart keltene egy nem harmonikus, zavaró viselkedés mintával. 

Tehát Dattatréja 9. guruja azt tanította neki, majd maga Dattatréja tovább nekünk, hogy  a jógin türelmes, alázatos és megtalálja helyét a világban harmonikus és természetes módon élve, nem túl vállalva magát a fenntartása érdekében.

Természetesen családos jógiknak már nem megoldás az, hogy elfeküdjenek és várják a megoldást, mert mihelyst gyermekeink vannak, már Dharmikus kötelességünk róluk gondoskodni. De Dattatréja tradíciójának követői megegyeznek, hogy családos jógikank, a “nem pazarlás” törvénye az, amit ez a tanítás rejt magában. 

Egyébként Vrindávanban a mai napig él ott egy kígyó jógi, aki a parikrama út mentén fekszik, imára vagy 30 éve, akit még láttunk is a 2008-as és 2013-as zarándoklatunkon. Ő kb. ugyanazon a 200 méteres szakaszon él, amióta én ismerem.

Ő azt az ételt fogyasztja el, amit a zarándokok visznek oda hozzá, és ő nem kéreget. De pl. az esős évszak idején, amikor nincs annyi zarándok, vagy az esőzések miatt ritkábban mozdulnak ki az emberek otthonaikból, akkor ő napokon át nem eszik, vagy csak azokat a leveleket rágcsálja el, amit oda sodor mellé a szél.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Dattatréja előző guruja, a galambok

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Dattatréja 9. guruja, a piton…

| Baktai Ádám
0