Bűnbánat


Jóga-szigetek

Jóga-szigetek

A Jóga-szigetek közül az első sziget a Shanti Jóga-sziget 2006 októberében nyitotta meg kapuját a Sivánanda jógatradíció képviseletében.

„Shanti“-azt jelenti „Béke”. Amikor arra gondoltunk, hogy otthont teremtsünk a jóga gyakorlására, a Béke szigetét szerettük volna megteremteni a város forgatagában, ahol mindenki megpihenhet.

Azóta néhány tanítványunk is oktatóvá vált, és a Jóga-sziget szigetcsoporttá nőtte ki magát:

megnyílt a Ganésa, Mitra, Guru, Purusa, Kutír, Madhura, Adhíra, Ísvara Jóga-sziget is.
Jóga-szigetek

Latest posts by Jóga-szigetek (see all)

Bűnbánat

A bűn levezekelhető olyasfajta önbüntetéssel, mint a böjt, a dzsapa (mantra ismétlés), a bűnbánat, a meditáció és a tiszta szívből jövő megbánás. Még a gonosz ember is egyesülhet Istennel a megbánás, ima és meditáció által.

A rossz tettek bevallása az első lépcsőfok ahhoz, hogy jót tegyünk. Ne szégyelld beismerni, ha rossz útra tévedtél! Ha bevallod rossz tetteidet, hibáid meglátásában nagyobb tudatosságra teszel szert. Ha megvallod bűneidet, elindulsz a megszabadulás felé. Aki őszintén megbánja elkövetett bűneit, az a javulás útjára lép, és gyorsan fejlődik. Gyakorolj megbánást bűnbánó szívvel, és Isten megbocsát. Ha egy bizonyos helyzetben rosszat cselekszel, ne kövesd el ismét! Nem szabad többször beleesned ugyanabba a hibába. Csak akkor várhatsz megbocsátást, ha szilárdan eltökélted, hogy többé nem követed el.

Egy nőt házasságtöréssel vádoltak. A farizeusok azt várták Jézustól, hogy kihirdesse a nő megkövezéséről szóló mózesi ítéletet. Az Úr Jézus csendesen így szólt:

„Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!”

Az Úrnak e szavaira a jelenlévők magukba szálltak. Ki lehetne bűntelen? Az önvizsgálat felfedte saját hibáikat. Az emberek mind lehajtották a fejüket, és távoztak.

– Hová lettek? – kérdezte az Úr Jézus a nőtől. – Senki sem ítélt el?

– Senki, Uram – felelte az asszony.

– Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!

– szólt az Úr, aki ebben a rövid mondatban adta át az isteni üzenet lényegét.

A megbánás és a szív megváltoztatása Isten egyetlen feltétele, hogy az ember bűnei megbocsátást nyerjenek. Valld meg bűneidet! Bánd meg bűneidet! Fordulj el a bűntől! Ne kövesd el újra! Imádkozz! Végezz dzsapát! Meditálj! Gyakorold a pránájámát (légzőgyakorlatok)! Végezz engesztelő cselekedeteket! Minden bűnöd eltöröltetik, és isteni ragyogással fogsz újra tündökölni.

Halld az Úr Krisna ígéretét a Gítából: „Még ha a legbűnösebb is imád Engem, semmi másra nem irányuló odaadással, bizony őt is az igazak közé kell számítani, mert elhatározása helyes.” Még a gyilkos is remélhet, ha elhatározása szilárd, és rálép a spirituális ösvényre.

A bűn tévedés, melyet a tudatlan dzsíva követ el lakhelye, a szat-csit-ánanda felé tartó utazása során. Minden hiba a legjobb tanítód. Az ember a bűnökön és botlásokon keresztül fejlődik. A tévedések elkerülhetetlenek. Ám egyesek a bűnösség gondolatának áldozataivá válnak, és egyre csak így tűnődnek: „Nagy bűnösök vagyunk. Súlyos bűnt követtünk el.” Ez helytelen. Ne tűnődj túl sokat a múlt eseményein! Tanuld meg a leckét, és felejtsd el a múltat! Amint elhatároztad, hogy az Igazság útjára lépsz, minden bűnöd megsemmisül.

-Srí Szvámí Sivánanda

További tanítások Jézusról:

 

A Bűnbánat bejegyzés először a Jóga-sziget jelent meg.

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Bűnbánat

| Jóga-szigetek
0