Ami kint, az bent; ami fent, az lent… TAVASZ

Jóga Magazin
Jóga Magazin

Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Manapság, ha csak egy kicsit is odafigyelünk a körülöttünk élő emberek beszélgetéseire, rögtön feltűnhet, hogy tavasszal tisztulásra vágyunk: évezredek óta, talán mióta ember az ember, kívánjuk ezt. Mindenünkkel érezzük, hogy elmúlt a tél; a bőrünk szomjasan issza magába az első meleget adó napsugarakat, lelkünk repdes az énekesmadarak édes dalától. És ahogy megjelennek az első zöld hajtások, illatos virágok, mi már szinte el sem hisszük, hogy létezett valaha tél. A természettel egyetemben feloldódunk mi is: lassan a rideg védekezésből álomittas lengedezésbe kezdünk. Szerelemmel rezonál minden sejtünk: az új kezdet, az új élet lehetősége, a semmi sem lehetetlen életérzés átveszi a vezérfonalat a mozdulatlanra dermedt matériától.

Télből nyárba; azaz a felolvadás időszaka – ajurvédikus szemmel

A tél folyamán minden jéggé fagy: ahogy kint, úgy bent. Ami a természetben megfagy „nagyban”, az a saját természetünkben megfagy „kicsiben”. Testünk szinte rugalmatlan tömbbé válik februárra, érzéseink és érzékszerveink áhítattal kívánják a fényt, a meleget, a kijutást a barlangi dermedtségből. Mint a kis fűszálak, vagy az első bimbócskák a fákon, lelkünk a fény felé törekszik, félreérthetetlen energiákat bevetve az ügy érdekében.

Az ajurvédáról manapság sokan tudjuk, hogy jó tanácsok garmadával látja el az egészséges étkezést keresőt. De ez messze nem minden! Az ajurvéda csakúgy, mint minden más holisztikus gyógyító rendszer, egyszerre három síkon gyógyít: testi, lelki és szellemi szinten. Mint láthatjuk, a test helyes ellátása csak az egyik aspektusa a tökéletes egészség megteremtésének folyamatában. Hogy a testünknek mi a jó, az viszonylag egyértelmű: körültekintő étkezés, megfelelő tisztálkodás és rendszeres mozgás. Ezek mind-mind elhanyagolhatatlan alkotóelemei a kedvező folyamatnak. De nem elég bioélelmiszereket magunkhoz venni, még akkor sem, ha ez vega, hazai, és a böjtölés szabályai szerint van elkészítve. Ha az elménk tisztátalan, és az érzelmeink fékezhetetlenek, ehetünk mi akármilyen flancos biológiai gazdaságból beszerzett ételt, a szervezetünk nem lesz képes feldolgozni azt. Ugyanúgy lerakódik bennünk méreg, azaz zsír formájában, és a vitaminok, rostok sem jutnak el a megfelelő helyekre. Mert a „tisztátalan”, zavart elme nem tud elengedni: nem tud felolvadni, könnyeddé, légiessé válni, egyszerűen beleragad a saját zavarába. Ahogy leragadnak az ételek a bélfalainkra, vérfalainkra semmi sem tud tisztulni, frissülni a kellő mértékben.

Tehát az elsődleges feladatunk a méregtelenítés idején nem feltétlenül az, hogy keveset együnk, hanem az, hogy valóban felébresszük magunkban azon erőinket (és abba az irányba csoportosítsuk őket), amelyek a tisztulást és az elengedést segítik bennünk!

Tiszta gondolatok, tiszta érzelmek és tiszta eledel. Ha egyik is hibádzik, az eredmény átmeneti lesz.

Néhány ajurvédikus ötlet a kora tavaszi napokra:

  • Kezdjük a napunkat gyömbérteával! A tea legyen meleg, de legalább szobahőmérsékletű. Kerüljük a jeges italokat a nap folyamán is! A víz is legyen legalább szobahőmérsékletű. Vegyül figyelembe: minden, ami hideg, nagyon rossz hatással van ránk ilyenkor… Még a meleg begyűjtése a feladatunk a hideg tél után.
  • Kerüljük (vagy legalább csökkentsük le) az édes, az olajos és a savanyú ízeket! Ellenben: minden, ami keserű, zöld színű, sós, és fanyar, együk bátran!
  • Törekedjünk arra, hogy főtt ételeket fogyasszunk!  
  • Kerüljük a nyers zöldséget: ezeket nagyon nehezen emészti meg a gyomrunk (meg túl alacsony az emésztés tüze ehhez)!
  • Kerüljük a nyákot képző ételeket: a joghurtot cseréljük kefírre, és a banánt hagyjuk el! A tejet csak melegen és nádcukorral, valamint fűszerekkel (pl.: gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom) összefőzve igyuk. Hidegen sose, mert úgy nyákot képezhet, allergiát okozhat!
  • Használjunk kevesebb zsiradékot! Még a tisztított vajat (ghít) is módjával együk ilyenkor!
  • Igyunk vízhajtó, vértisztító teákat (pl.: csalán, gyömbér)!
  • Használjunk sok fűszert: gyömbért, bazsalikomot, kurkumát (sárga gyömbér)! Bármilyen mennyiségben tehetünk belőle bárhová: teába, főtt ételbe egyaránt! 
  • Kerüljük a nyers fokhagymát!
  • Használjunk mézet! Ebben az évszakban mindenkinek jót tesz a méz, mert szárít, és felszívja a vizet.(De a méz legyen olyan friss, amilyet csak találunk!)

 

Néhány ételféleség egyesével:

  • Sütőtök: fogyasszuk sütve (hogy a víz elpárologhasson belőle), és adjunk hozzá görögszénaport is, ha szeretjük.
  • Uborka: kerüljük ebben az időszakban, mert túl sok benne a víz (majd nyáron ehetünk belőle annyit, amennyi jól esik)!
  • Paradicsom: együk főzve vagy sütve!
  • Paprika: ehetjük nyersen is!
  • Káposzta: főzve és édesköménnyel!
  • Spenót, cukkini, brokkoli és minden, ami zöld: nagyon kedvező ebben az évszakban!
  • Zellergyökér: főzve!
  • Karalábé: főzve!
  • Sárgarépa: főzve!
  • Cékla: nyersen is, főzve is jó!
  • Jégcsapretek: reszeljük le és csavarjuk ki, majd ízesítsük sóval, kurkumával. Ezt gyúrjuk össze teljes kiőrlésű liszttel, majd süssük ki!
  • Gyümölcsöt akkor együnk, amikor süt a nap, és próbáljuk külön-külön fogyasztani őket (ne keverjük más étellel)!
  • Kerüljük a főtt krumplit: túl nehéz a gyomrunknak! Ha nagyon szeretjük a krumplit, akkor inkább süssük meg (tepsis krumpli), és szórjunk rá emésztést segítő fűszereket (pl.: kurkuma, kömény)! Megsüthetjük más finom zöldségekkel is: például céklával, répával, bazsalikommal, oregánóval, sóval, borssal megszórva, és citromlével meglocsolva, majd összesütve nagyon finom!
  • Ha iszunk alkoholt, annak legyen 10% alatt az alkoholtartalma: lehetőleg legyen bor, vagy gyomorkeserű! Tisztítja a nádikat. Például a vízzel felhígított Unicum jótékony hatású. A bort az étkezés előtt igyuk (legyen vörös, ne legyen se savas, se túl édes), a gyomorkeserűt az étkezes után fogyasszuk!
  • Tavasszal kerüljük a következőket: szója, hal, menta, joghurt!

 

 Szerző : Szentgyörgyi Andrea

Ez is érdekelhet...

Ami kint, az bent; ami fent, az lent… TAVASZ

| Jóga Magazin
0