A szem működésformája


Magyar Iyengar Jóga Szövetség

Magyar Iyengar Jóga Szövetség

A Szövetség célja, hogy támogassa az Iyengar Jóga oktatását Magyarországon és a régióban, és biztosítsa az okleveles Iyengar Jóga oktatók magas szintű tudásának folyamatos fejlesztését és hogy összekapcsolja a hazai gyakorlókat más országokéval, illetve a pune-i intézet munkájával.
Magyar Iyengar Jóga Szövetség

Latest posts by Magyar Iyengar Jóga Szövetség (see all)

Prashant Iyengar

A szem működésformája

 

(Organology and Sensology in Yogashastra, Szerv- és érzékszervtan a jóga tudományában, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute & Yog – Mumbai, 2011, 84.-87. o.)

Bámulatos a szem szerkezete. Elektromos kapcsolatok milliárdjait tartalmazza és milliónyi ingert képes fölvenni egyszerre. Az információ és a tudás 85%-át a szemeken keresztül szerezzük, ezért gyakorlati és materiális tudásunk egyik legfontosabb kapuja. A hétköznapi ember azt mondaná, hogy a szem olyan, mint egy kamera. A szem is képeket rögzít, de a legmodernebb kamerák még csak meg sem közelítik képességeit. A legszuperebb, legdrágább kamera a maga automata fókuszával, színes képföldolgozásával gyermeteg játéknak tűnik a szem hatékonysága mellett. Soha nem volt és nem is lesz olyan kamera, mint a szem. A szem csak három négyzetcentiméter, melyben 13.7 millió fényérzékeny sejt és 120 millió fényérzékeny receptor található. Ebből 113 millió a fekete-fehér, 7 millió a színes látásért felelős. Az érzékelés 450 km/óra sebességgel jut el a látóidegen keresztül a szemből az agyba. Kis távolságra helyezkedik el egymástól a szem és az agy, mégis ezzel a lélegzetelállító sebességgel rohan át az érzéklet.

Meglepő tény, hogy nem azonos a szemünk a születéskor kifejlődöttel. A csecsemő látása lassan bontakozik ki, s e fejlődés nyolcéves korunkig folytatódik, ekkorra éri el a szerv teljes érettségét. Harminc-negyven éves korunkban kezd gyengülni a látás. Nem csak azért pislogunk, hogy megvédjük a szemet kívülről származó hatásokkal szemben, hanem hogy megtisztítsuk a szaruhártyát, és visszatartson bizonyos mennyiségű nedvességet. A könny kifejezi a szomorúságot és a boldogságot is, és megakadályozza azt is, hogy idegen anyag kerüljön a szervbe, valamint kimossa a nemkívánatos részecskéket, illetve gyógyhatású, mert megöli a mikrobákat. Látószervnek nevezzük a szemet, de egy pillantás sok esetben hatékonyabban fejezi ki egész érzelmi világunkat, mint a hangképző szerv. Némelyeknek félelmetes tehetségük van erre.

A szem sokkal többre képes a látásnál és a láthatóvá tételnél. Olyan perzselő tüzet képes kibocsátani, amely felégeti azt, amire ránézel. De szeretetet, gyöngédséget, barátságot és együttérzést is áraszthat. A szem beszél, beszélheti nagyon választékosan a szeretet nyelvét. Ahol a szavak zátonyra futnak, ott a szem győzelemre jut. A szem nagyon sokoldalúan játssza el a legkülönfélébb szerepeket: elgondolkodik, aggódik, szemlélődik és meditál. Tűnődik, keres, kutat és vizslat. Az állandó aggodalom kifárasztja. Becsukjuk a szemünket, ha összpontosítunk vagy igyekszünk emlékezni valamire. A mutató vagy hüvelykujjunkkal nyomjuk a szemöldökök közötti pontot. Mindez az jelenti, hogy a szemet különböző módon használjuk különböző feladatokra. Lehet a szem mohó és vágyakozó, áldó vagy elátkozó, becsapó vagy vigasztaló, alattomos vagy bizalomkeltő. A legellentétesebb módon használhatjuk a szemet. A szem működésformája után vizsgáljuk meg a fület.

Fordította: Drimál István, Okleveles Iyengar Jóga oktató

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A szem működésformája

| Magyar Iyengar Jóga Szövetség
0